Monday, October 19, 2009

ntah pape...

dah lame xupdate blog nie.. mklmlah, sibuk sejak kebelakangan ni.. nk tulis ape ea? ntah lah, cm xde idea je.. selepas pemergian arwah, jadual hidup ni lari sikit.. terasa pemergian nye.. selalu nye die lah yg tlg uruskan kerja2 kat rumah nie.. beli brg2 dpur, jage adik2, hantar adik2 pergi sek dan byk lg lah.. walau pape pon haruslh bersyukur dan redha dgn takdir yg telah tersurat..

ingatlah bahawa sesungguhnya allah tidak menyukai hambanya yang tidak bersyukur dan redha dengan qada' dan qadar..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

ade seorang pak cik ni, suatu hari die xdpt nk kencing. dah 2 gelabah lah die g hospital jmpe doktor.. selepas rawatan (xtaulah rawtn pe), akhirnye pakcik nie sembuh dan boleh lah membuang air kecil.. selepas tu, die g lah kaunter nk buat pembayaran.. pak cik 2 tanye lah brp jumlah yg perlu dibayr.. jururawat tu pon mmberitahu harga nya iaitu rm500..

pak cik tu pon diam sejenak.. "kalau pakcik tak boleh bayar tunai, pakcik boleh bayar pakai kad kredit," kata jururawat..

"bukan pe nak. pak cik boleh bayar. cumanya, pakcik terfikir, sekali pakcik tak boleh kencing kena bayar rm500. tu baru sekali.. kalau byk kali, mesti lagi byk kne bayr.. tapi, selama ni allah bagi free of charge je dengan nikmat kencing ni... bertapa bersyukur nye pakcik..." jawab pakcik tu..

oleh tu bersyukur lah dengan ape yg ade... semoga nikmat yang ade digunakan dengan sebaiknye...
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Bila allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu..
Bila allah lambat makbulkan doamu, maka Dia ingin mengujimu..
Bila allah tidak makbulakn doamu, maka Dia merancang sesuatu yg lebih baik untukmu..
Oleh itu, bersangka baiklah dalam pe jua keadaan, kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNya..
-semoga kita mampu menempuhi kehidupan dengan kesyukuran, ketabahan dan keikhlasan-

2 comments: